2015

Marcus Miller - Afrodeezia Tour
Compozitor, producator si multi instumentalist, Marcus Miller este o legenda vie.

Castigator a numeroase premii GRAMMY ca si producator pentru Miles Davis, Luther Vandross, David Sanborn, Bob James, Chaka Khan si Wayne Shorter si laureat pentru 2 albume proprii la categoriile Best R&B si Best Contemporary Jazz Album.

Artist UNESCO pentru pace, colaborator lapeste 500 de albume ce includ nume precum Michael Jackson, Herbie Hancock, Mariah Carey, Wayne Shorter, Dizzy Gillespie, Frank Sinatra, George Benson, Jay-Z, Snoop Dogg, Aretha Franklin, Billy Idol, Al Jarreau si Elton John pentru a numi doar cativa.

Cel mai recent material discografic, lansat in 17 Martie 2015 a intrat direct pe prima pozitie a topului Billboard Contemporary Jazz Chart si iTunes Jazz Chart.

In data de 3 iulie de la ora 22:30 va urca pe scena JazzTM impreuna cu Adam Agati, Alex Han, Brett Williams, Lee Hogans, Luis Cato si Mino Cinelu.

Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz
Liv Warfield este, probabil, unul dintre artiştii cu cea mai mare ascensiune pe scena muzicală şi nu ne referim doar la jazz, R&B sau soul. Cu primul album lansat sub îndrumarea lui Prince, Liv a intrat direct în atenţia industriei muzicale: headline North Sea Jazz, Lugano, Luminato sau prezenţa la cele mai importante emisiuni TV din Statele Unite în 2015 - David Letterman, Jimmy Kimel etc. confirmă acest lucru.

"Briliant, dinamic şi cu siguranţă, nu pentru cei introvertiţi ci pentru cei suficient de deschişi la minte pentru a explora multiplele ei faţete. [...] Materialele muzicale ale lui Liv Warfield vor inspira şi delecta legiunile de fani." (SoulTracks – Melody Charles)”

“Albumul The Unexpected este o calatorie fascinantă ce trece de genuri muzicale. Protejata lui Prince are corzi vocale monstruoase pe care le comandă cu exactitate. Fără indoială, Liv este o stea majora in ascensiune” (Jon Regen – Keyboard Magazine).

“Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz” va fi un concert de ţinut minte, cu mult jazz, soul şi R&B într-un ritm ameţitor. Concertul va avea loc pe scena JazzTM 2015, în data de 4, iulie de la ora 22:30.

Dianne Reeves
Adesea comparată cu Sarah Vaughan și Ella Fitzgerald, DIANNE REEVES „are una dintre cele mai puternice și precise voci ale acestor sau tuturor vremurilor” (Wynton Marsalis).

Câștigătoare a 4 premii GRAMMY la categoria „Best Jazz Vocalist” (singurul artist care a căștigat această categorie de 3 ori consecutiv / 2001-2003).

DIANNE REEVES este primul nume anunțat pentru cea de-a 3 ediție JazzTM ce se va desfășura în perioada 3-5 iulie 2015 la Timișoara.

Artista va prezenta cel mai recent material discografic (Beautiful Life) ce conține 12 piese create pentru a atinge atât fanii de jazz cât și persoanele care nu ascultă acest gen atât de des. La crearea albumului și-au adus contribuția: Richard Bona (primul cap de afiș al festivalului JAZZ™ în 2013), Esperanza Spalding, George Duke, Gregory Porter, Gerald Clayton, Lalah Hathaway și a fost produs de Terri Lyne Carrington (prezentă împreuna cu Lizz Wright la JAZZ™ 2014).

De-a lungul carierei a urcat pe cele mai importante scene ale lumii și a fost capul de afiș al unor festivaluri precum North Sea Jazz, Montreux Jazz Festival, SFJazz, Montreal Jazz, Java Jazz Festival, London Jazz Festival și multe altele.

La Timișoara, DIANNE REEVES va urca pe scena JAZZ™ în data de 5 iulie de la ora 22:30 alături de Peter Martin ( pian | Wynton Marsalis, Christian McBride, Joshua Redman ), Romero Lubambo ( chitara | Michael Brecker, Yo-Yo Ma, Diana Krall, Gal Costa, Kurt Elling, Larry Coryell ), Reginald Veal ( bass | Branford Marsalis, Wynton Marsalis ) și Terreon Gully ( tobe | Christian McBride, Ron Blake, Yerba Buena )

Aufgang
Jazz, improvizaţie, muzică electronică sau clasică. Pian melodic combinat cu trance şi energia hardcore-ului.

Muzică abstractă cu influenţe orientale. Sunete ce se adresează atât clubberilor, cât şi ascultătorilor ce preferă muzica clasică.

Acestea fiind spuse, este de la sine înţeles că e foarte greu să catalogăm o formaţie ca Aufgang, indiferent de perspectiva ascultătorului.

Creat în jurul bateriei, a pianului şi a sintetizatoarelor, de catre Rami Khalife - cel care a compus “Requiem”şi “Chaos” pentru Qatar Philharmonic Orchestra - şi Aymeric Westrich - o adevarată secţiune ritmică în persoană.

De la festivaluri precum Scopitone la festivaluri de pian, cluburi, Blue Note Festival şi tot ce-i între, Aufgang vor deschide pentru capul de afiş al primei seri de JazzTM, în data de 3 iulie 2015.

The Ruff Pack
Atâtea stiluri muzicale, atâtea case de discuri bine conturate dar arta este de multe ori greu de catalogat. The Ruff Pack coloreaza în afara liniilor prezentând o compoziție proaspătă și revigorantă ce se încadrează undeva între hip hop și jazz.

Bazați în New York și Viena, The Ruff Pack este alcătuit din: Stephan Kondert, Matthias Löscher și Daru Jones (cel ce a conturat sound-ul minimalist al lui Jack White). Combinând natura improvizațională și complexă a jazz-ului cu “groove”-ul rustic și energia frenetică a hip hop-ului TRP se prezintă sub forma unui trio clasic de jazz. Până în prezent au lansat două albume de studio: “WITH YOU“ (2013) și “Introducing THE RUFF PACK“ (2010) și un DVD live “THE RUFF PACK LIVE“ (2011). Din 2009 au turnee regulate pe ambele părți ale Atlanticului în cluburi și festivaluri de hip hop și jazz.

La Timișoara pe scena JazzTM vor prezenta hip hop sub formă de jazz în data 4 iulie 2015 de la ora 21:00.

Guillaume Perret + the Electric Epic
O adevarată gură de aer proaspăt pe scena mondială de jazz, Guillaume Perret aparține unui grup select de muzicieni care fascinează publicul prin sunetele create.

„Își marchează calea ca și un spărgător de tipare, asumându-și riscurile de a transforma saxofonul într-un instrument complet reinventat prin intermediul electronicii.

Guillaume creează un amalgam inovativ de jazz contemporan, funk și metal. O muzică hibridă, fermecătoare, ce stârnește senzații și lasă imaginația să zboare liberă.

Rezultatul a doi ani de muncă intensă alături de Jim Grandcamp (chitară), Philippe Bussonnet (bas) și Yoann Serra (baterie / sampler) este un produs cu o dinamică imensă și sunete dincolo de așteptări ce a ajuns deja pe scenele renumite ale unor festivaluri precum London Jazz Festival, Jazz sous les Pommiers și Jazz à Vienne și a călătorit cu muzica sa în Austria, Anglia, Franța, Germania, Belgia, Polonia, Bulgaria, Letonia, Cehia, Italia, Elveția, Statele Unite ale Americii dar și India, Tailanda, Vietnam, Argentina, Chile, Uruguai, Senegal, Coasta de Fildeș și Australia.

Cei care au apreciat concertul lui Ilhan Ersahin alături de Istanbul Sessions din cadrul JazzTM 2013 vor fi încântați de prestația quartetului condus de Guillaume Perret în data de 5 iulie 2015 în deschiderea concertului Diannei Reeves.

Brum
Proiectul a derivat din Brum Conspiracy si Bumbapa, binecunoscute scenei româneşti prin concertele lor în deschidere la band-uri ca Unkle, Tricky, Sofa Surfers, Pink Martini, Brain Damage şi din cadrul multor festivaluri şi cluburi din Europa. La sfârșitul anului 2014, cei trei muzicieni au fost nominalizați la categoria "Best Electro", la prima ediție a Premiilor Revistei Sunete.

Ana-Cristina Leonte
Acest proiect aduce împreună cinci dintre cele mai interesante nume ale jazzului românesc. Deși membrii acestui cvintet reprezintă noua generație, au întreprins până în prezent o intensă activitate concertistică în diverse alte conjuncturi muzicale, aducând în acest proiect, pe langă o mare experiență scenică și o serie de influențe personale care îi definește ca muzicieni. În această formulă ei explorează noi sfere ale jazzului, unde nuanțe moderne combinate cu arome modale, subtile amintiri folclorice sau mici izbucniri de free, rezultă în compoziții originale cu un sound special, adeseori sensibil, echilibrat pe coordonatele nou-tradițional, aranjament-improvizație spontană, simplitate-complexitate. Piesele din repetoriul grupului se regăsesc conceptual grupate sub numele albumului Secret lover. Ele povestesc într-un mod romantic și ilustrează diferitele fațete ale iubirii în multitudinea de forme în care poate fi surprinsă, oglindind în mare parte viziunile personale ale vocalistei Ana-Cristina.Acest proiect aduce împreună cinci dintre cele mai interesante nume ale jazzului românesc. Deși membrii acestui cvintet reprezintă noua generație, au întreprins până în prezent o intensă activitate concertistică în diverse alte conjuncturi muzicale, aducând în acest proiect, pe langă o mare experiență scenică și o serie de influențe personale care îi definește ca muzicieni. În această formulă ei explorează noi sfere ale jazzului, unde nuanțe moderne combinate cu arome modale, subtile amintiri folclorice sau mici izbucniri de free, rezultă în compoziții originale cu un sound special, adeseori sensibil.

Exit OZ
Exit Oz este un proiect de jazz contemporan creat la Timişoara de Alexandru Iovan. Albumul de debut “Împământenit”, a fost lansat în Mai 2014 avand ca tema centrală relaţia de dragoste şi ura faţă de originile compozitorului. Formula actuală a proiectului s-a creionat după ce Iovan a cerut ajutorul lui Ovidiu Zimcea pentru înregistrare şi sample-uri.

 

2014

Terri Lyne Carrington's Mosaic Project 2 feat. Lizz Wright
Unul dintre artiştii cei mai apreciaţi ai momentului pe scena mondială de jazz, Terri Lyne Carrington, va concerta la JAZZ™ însoţită de un grup “all star” format din: Lizz Wright - voce, Tia Fuller - saxofon, Ingrid Jensen - trompetă, Rachel Z – pian/clape și Matthew Stevens - chitară.

De-a lungul anilor a colaborat cu Dizzy Gillespie, Stan Getz, Carlos Santana, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Joe Sample, Al Jarreau, Dianne Reeves şi mulţi alţii.

Artista a câştigat un premiu GRAMMY în 2012 pentru Best Vocal Jazz Album, iar în 2013 i-a fost decernat premiul GRAMMY pentru Best Instrumental Jazz Album - acordat pentru prima oară unei femei.

Lizz Wright – vocea lui Lizz Wright este descrisă ca fiind "o comoară naţională", într-un review publicat de “Upscale Magazine”. În România este cunoscută pentru piesa “My Heart”, ce a rulat şi pe posturile de radio.

Tia Fuller – saxofonistă, compozitoare şi instructor-membru universitar al Berklee College of Music, sunetul saxofonului ei s-a făcut auzit alături de Ray Charles, Beyonce sau Esperanza Spalding.

Ingrid Jensen – cu mai multe nominalizari Juno Awards şi un premiu câstigat, Ingrid Jense are o marcă muzicală distinctivă, magnetică şi totodată clară iar trompeta şi flugelhorn-ul ei sunt auzite pe tot mai multe înregistrări de jazz.

Rachel Z – a colaborat de-a lungul anilor cu Wayne Shorter, Stanley Clarke, Lenny White, Peter Gabriel sau Omar Hakim. A fost responsabila de pian şi orchestratii sintetizate pe albumul câştigător de GRAMMY, “High Life” al lui Wayne Shorter, printre altele.

Matthew Stevens – Unul dintre cei mai străluciţi chitarişti ai generatiei sale, Matthew Stevens îşi va lansa albumul de debut la celebra casa de discuri Concord Records.

Terri Lyne Carrington’s Mosaic Project 2 feat. Lizz wright vor urca pe scena festivalului JAZZ™ 2014 în data de 9 iulie.

Videoclipuri:
The Mosaic Project - http://www.youtube.com/watch?v=zRhG6RwLpEU
Provocative in Blue - http://www.youtube.com/watch?v=NcxIAD74LS4
Lizz Wright – My Heart - http://www.youtube.com/watch?v=fZDMyMOlB1w
Lizz Wright – Hit The Ground - http://www.youtube.com/watch?v=8epnzRGdHG4

Al Jarreau

Al Jarreau, emblemă a jazz-ului mondial, cu 21 de nominalizări şi 7 premii Grammy câştigate, va concerta la Timişoara, în luna iulie, la festivalul JAZZ™. Premiile Grammy, steaua pe Hollywood Walk of Fame și premiile Downbeat Critics Award, printre care – Best Vocalist of the Year sunt doar câteva dintre distincțiile primite de Al Jarreau datorită stilului unic de interpretare şi a timbrului vocal inconfundabil.

De-a lungul anilor, a colaborat cu Miles Davis, George Duke, Joe Sample, George Benson, Chick Corea, Quincy Jones, Natalie Cole, Nancy Wilson, Rick Braun şi mulţi alţii.

A concertat în cele mai importante săli de concert şi a urcat pe scenele celor mai prestigioase festivaluri din lume iar în data de 10 iulie va fi prezent la JAZZ™ împreună cu Joe Turano, John Calderon, Mark Simmons, Chris Walker şi Larry Williams.

Biografie:
Al Jarreau a început să cânte de la o vârstă fragedă, fiind acompaniat de fraţii săi sau solo, la diverse evenimente locale din Milwaukee, Wisconsin, oraşul său natal. În 1962 se alătură unui jazz trio condus de George Duke. Cinci ani mai târziu îl întâlneşte pe chitaristul Julio Martinez iar succesul duo-ului a fost decisiv pentru alegerea artistului de a transforma muzica, în ocupaţia sa principală.

În anul 1975, Al Jarreau intră în atenţia Warner Bros. Records şi lansează albumul său de debut, “We Got By”, care i-a adus recunoaştere internaţională şi primul premiu Grammy. Anul 1976 îi aduce un al doilea premiu Grammy, pentru următorul album al său, intitulat “Glow”. Albumul care s-a bucurat de cel mai mare succes din cariera sa a fost “Breakin’ Away” (1981), care a inclus hitul “We’re in this love together”.

Al Jarreau mai este cunoscut pentru scrierea şi interpretarea coloanei sonore a serialului de televiziune “Moonlighting” (1984-1989), al cărui staruri au fost Bruce Willis și Cybil Sheperd. Totodată, artistul s-a evidenţiat prin Scat, o tehnică dificilă care presupune abilitatea de a imita sunetul unui instrument muzical printr-o succesiune de vocale şi silabe.

Al Jarreau va urca pe scena Festivalului JAZZ™ în data de 10 iulie 2014.

Videoclipuri:
We’re In This Love Together: - http://www.youtube.com/watch?v=otVH5cv9z1A
Cold Duck Time [live]: - http://www.youtube.com/watch?v=HBvzvci3hcM
Roof Garden [live with George Duke]: - http://www.youtube.com/watch?v=nLd1Bd4tp3E

Anoushka Shankar

Anoushka Shankar, sitaristă și compozitoare, numită Femeia Anului în 2003, nominalizată la 3 Grammy-uri și câștigătoarea premiului Best Artist din partea Songlines este râspunzătoare de aducerea sunetelor Indiei în muzica mainstream.

Nitin Sawhney a spus despre Anoushka: „Nimeni nu întruchipează spiritul inovației și al experimetării mai evident decât Anoushka.”
Îmbinând genuri precum muzica indiană, jazz, electronica, flamenco și muzica clasică, Anoushka Shankar a dovedit că este unul dintre cei mai importanți exponenți ai cross-overului.
Discipol al tatălui ei, Ravi Shankar, de la vârsta de 9 ani, Anoushka a cucerit lumea întreagă cu o abordare nouă asupra sitarului.

A colaborat cu artiști precum Norah Jones (sora ei vitregă), Sting, Lenny Kravitz, Thievery Corporation, Joshua Bell, Herbie Hancock, Buika, Nitin Sawhney și în numeroase ocazii cu tatăl ei, Ravi Shankar.
A concertat de nenumărate ori la Royal Albert Hall și Carnegie Hall, Barbican Centre, Vienna Konzerthaus, Salle Pleyel, Frankfurt Alte Oper și Théâtre des Champs-Elysées.
Cel mai recent album, “Traces of You” este produs de Nitin Sawhney (cel care, printre altele a făcut coloana sonoră pentru seria BBC Human Planet) și o are ca și singură solistă invitată pe Norah Jones.

În cadrul turneului, pe Anoushka Shakar o vor acompania: Manu Delago (hang, tobe, percuție),
Ayanna Witter-Johnson (voce, pian, violoncel), Sanjeev Shankar (shehnai), Pirashanna Thevarajah (percuție indiană) și Danny Keane (violoncel și pian).

Anoushka Shakar va urca pe scena JAZZ™ în data de 11 iulie 2014.

Interviu Anoushka Shankar: http://www.youtube.com/watch?v=LBq8kUNex8E
Traces of You: http://www.youtube.com/watch?v=kEJSWIftX98
Traces of you [live]: http://www.youtube.com/watch?v=3E96xfgcrU4
Anoushka & Ravi Shankar [live]: http://www.youtube.com/watch?v=eG2moqxqIaE
Concert for George [live]: http://www.youtube.com/watch?v=AHE-CbKC8Vc

Andreya Triana

Andreya Triana este una dintre cele mai remarcabile voci apărute pe scena londoneza de downtempo în ultimii ani.

De la primul album, lansat în Septembrie 2010 la prestigioasa casă de discuri Ninja Tune, Triana a început o serie de colaborări cu artiști precum Flying Lotus, Mr. Scruff, Breach, Manu Delago sau Bonobo, cel care i-a și produs albumul de debut intitulat “Lost Where I Belong”, imprimând un ambient muzical asemănător cu cel auzit pe “Black Sands”.

Comparată cu Nina Simone sau Amy Winehouse, vocea Andreyei Triana iese în evidență datorită asperităților ei și a melanjului de neo-soul, jazz și trip-hop ce o înconjoară.

Și-a prezentat albumul la festivaluri precum Glastonbury, Outlook, Dimensions, Love Supreme și în cluburi renumite precum North Sea Jazz Club, Bird, London Jazz Cafe sau Xoyo.

La JazzTM, Andreya Triana va urca pe scenă în data de 9 iulie 2014 de la ora 21:00.

Videoclipuri:
Far Closer [live] - http://www.youtube.com/watch?v=j4dCn29gNfA
Lost Where I Belong - http://www.youtube.com/watch?v=fvp7CAe7j1k
A Town Called Obsolete - http://www.youtube.com/watch?v=ZHNDfMOt700
Bonobo ft. Andreya Triana - http://www.youtube.com/watch?v=3wxJu-X0zVo
Manu Delago ft. Andreya Triana - http://www.youtube.com/watch?v=Gl76RiEALv8

Neil Cowley Trio

UK Jazz Artist of the Year (2013), BBC Jazz Award pentru cel mai bun album (Displaced), muzician rezident Derry-Londonderry, UK City of Culture 2013 și “probabil cel mai ascultat pianist din lume – dar nimeni nu știe cine sunt (autodescriere Neil Cowley)”, fiind pianistul de pe cele 2 albume Adele (19 și 21).

Neil Cowley a studiat pianul classic și a interpretat Shostakovich la vârsta de 10 la Queen Elizabeth Hall.

A fost pianist în formații de soul-funk precum Mission Impossible, Brand New Heavies, Gabrielle și Zero 7.

Cu trio-ul a fost prezent la cele mai importante festivaluri de jazz din lume, enumerând doar câteva: Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Montreal Jazz Festival și lista poate continua.

The Observer Music Monthly i-a acordat 5 stele și a adăugat: "Când energia pianului lui Neil Cowley se aude în boxe, este imposibil să nu te gândești la Clash."

Manchester Evening News a adaugat: “Gândiți-vă la energia punk-ului și grația lui Billy Elliot…trance…funk...una dintre cele mai incitante formații…"

The Guardian: “Este greu să reziști dorinței de a dansa.”

The Neil Cowley Trio nu este un trio tipic de jazz. Un compozitor curajos, Cowley creează muzică dinamică și captivantă alternând pasaje poetice și șfâșietoare. Muzica lui seamănă în egală măsura cu Debussy și cu Arcade Fire și este destul de puternică pentru a trece peste precepțiile standard ale genului.

Pentru fanii jazz-ului contemporan, Neil Cowley Trio este de neratat. Pentru ceilalti, gândiți-vă la pianul din “Rolling in the Deep” al lui Adele și-l veți îndrăgi cu siguranță.

Neil Cowley Trio va urca pe scena JAZZ™ în data de 10 iulie 2014.

Videoclipuri:
Rooster Was a Witness - http://www.youtube.com/watch?v=mw2apVXsFXM
Fable - http://www.youtube.com/watch?v=O6skQC4EGPI
Making of The Face Of Mount Molehill - http://www.youtube.com/watch?v=mN506XFs6LI
Lament - http://www.youtube.com/watch?v=dLCjcylU7dc
Hug The Greyhound [live] - http://www.youtube.com/watch?v=Szj5_JP1NF0
Hib Nips [live la Jools Holland] http://www.youtube.com/watch?v=t9S--20Q9CQ

The Cat Empire

Cunoscuți în întreaga lume ca fiind una dintre cele mai bune formații live, The Cat Empire asigură o petrecere oriunde ar cânta. Sunetul lor este cel mai bine descris cu ajutorul unei serii de “slash”-uri combinate din mai multe stiluri muzicale: Jazz / Ska / Reggae / Funk / Latin / Gypsy / Cuban / Australian.

The Cat Empire este în turneu în jurul lumii de peste o decadă, susținând concerte la festivaluri precum Montreal Jazz Festival, Vancouver Jazz Festival, Ottawa Blues Festival, Bonnaroo sau Sumersonic.

Cel mai recent album al lor a debutat în top 20 în 6 țări. În martie 2014 vor susține cel de-al 1000-lea concert.

Ceea ce la începuturi a fost mai degrabă un trio neintimidant ce avea baza într-un pian Rhodes, timbales și contrabas si care a concertat în principal în cluburile de jazz din Australia, s-a dezvoltat cu ajutorul jam session-urilor ținute după concerte și a ajuns să crească de la un auditoriu de 15 persoane / concert la peste 200000.

Au o armată de fani în toată lumea dintr-un motiv bine întemeiat: oriunde cântă aduc o doză sănătoasă de muzicalitate, umor și energie ce garantează zâmbete largi și poftă de dans.

În Timișoara, la JazzTM, pe 11 iulie, The Cat Empire vor urca pentru prima oară pe o scenă din România, după care își vor continua turneul european ce include North Sea Jazz Festival, Nova Jazz și Lowlands pentru a menționa doar cateva.

Videoclipuri:
Two Shoes - http://www.youtube.com/watch?v=TLZoU417p7E
The Chariot - http://www.youtube.com/watch?v=gg84LWWJIck
The Lost Song - http://www.youtube.com/watch?v=PrI2oXDTanI
Hello - http://www.youtube.com/watch?v=Sk7N3dhzM1o
The Car Song - http://www.youtube.com/watch?v=a4xau-JRu3I
Days Like This - http://www.youtube.com/watch?v=UKKrXYsudd8
How To Explain Documentary [Live] - http://www.youtube.com/watch?v=gzp7l63qoeU
Montreal Jazz Festival [Live] - http://www.youtube.com/watch?v=PsouPWol42g
The Car Song [Live] - http://www.youtube.com/watch?v=VFVWRuvEygE

JazzyBIT

Band format la finele lui 2011, din Teodor Pop (pian, orgă Hammond, sintetizator), Mihai Moldoveanu (chitară bas) şi Szabó Csongor-Zsolt (tobe, percuţie) susțin primul concert pe 2 februarie 2012, în Timișoara. Au urmat participări la festivaluri de gen precum: Garana Jazz, Alba Jazz, Sibiu Jazz Festival, Green Hours Jazz Festival, concerte la Szeged și la Budapesta, iar in 2014, pe 2 februarie au lansat primul material discografic, “Touch the Sky”, un disc ce conţine zece piese originale înregistrate de către Uţu Pascu şi Octavian Horvath la studioul Audio TM.

Preferând să lucreze la compoziţii proprii în detrimentul copierii a ceea ce s-a creat deja, JazzyBIT promit ritm şi atmosferă vie pe 9 iulie, în cadrul JAZZ™: “Ne place jazz-ul latin, viu, ritmat, care îţi arată că trăiesti. O piesă latină, chiar dacă are la baza o gamă minoră, te face să te mişti, îţi dă o stare pozitiva.” (Teodor Pop)

JazzyBIT vor urca pe scena Festivalului JAZZ™ în data de 9 iulie 2014.

Blazzaj

Trupa fondată în 1996, la iniţiativa lui Eddie Neumann şi Florin Barbu, sub titulatura „FunkinLeFree” este compusă din Tavi Horvath (voce), Vali Potra (tobe), Petrică Ionuţescu (trompetă), Uţu Pascu (bass), Horia Crişovan (chitară) şi Lucian Nagy (saxofon). În 1998, formaţia îşi schimbă numele folosind combinaţia cuvintelor 'blazare' şi 'jazz, şi devin "Blazzaj", care citit de la coadă la cap, nu e altceva decit “jazzalb”. Albumele Blazzaj sunt “Atenţie Blazzaj” (1998) şi “Macadam” (2003).

Sinonim cu muzica originală, plină de energie, care combină elemente aparţinând mai multor stiluri, Blazzaj au versuri cu mesaj puternic. Pe 15 decembrie 2013 bandul a aniversat 15 ani de existenţă printr-un concert cu invitaţi speciali, evenimentul urmând a fi înregistrat pe un DVD ce va apărea în cursul acestui an. Pe 10 iulie vom avea parte de o seară în care versurile bine gândite se vor alătura unor sounduri de acid jazz şi nu numai: “Muzica noastră e grea pentru că se inspiră din stele (de muzica usoara). Cântăm ce anume simţim noi ca e funky.” (Tavi Horvath)

Blazzaj vor urca pe scena Festivalului JAZZ™ în data de 10 iulie 2014.

Teo Milea

Teo Milea a început să cânte la pian la 6 ani, a studiat la Liceul de muzică "Sabin Dragoi" din Arad şi a urmat cursurile Facultăţii de Muzică, de la Universitatea de Vest din Timişoara. A facut parte din diverse formule de muzică clasică, duo-uri şi trio-uri, împreună cu care a călătorit în străinătate (Germania, Elveţia, Austria sau Statele Unite) şi a participat la mai multe concursuri. Una dintre cele mai importante colaborari a fost cea cu Opera din Viena. Între 2009 și 2011, a cantat jazz, pop, rock și electro, în diverse trupe muzicale.

Primul album solo, “On White…and Black Keys” a apărut în 2012, fiind susţinut de turneul omonim ce a trecut prin Arad, Timisoara, Bucureşti şi mai apoi în Belgia, Austria, şi Germania.

Pentru seara de 11 iulie Teo Milea ne promite o amintire unicat: “Este un schimb de energie: eu iţi ofer prima dată energie pozitivă şi în a doua, în a treia piesă, începi să mi-o dai tu.[...] Aceasta este dorinţa mea: în momentul în care intrăm pe scena, îmi găsesc elementul X şi pâna la piesa a treia, găsesc eu ceva, mă reinventez, atunci pe loc, şi-l caut, şi vizualizez, şi transmit energetic. Niciodată nu va fi la fel. “

Teo Milea va urca pe scena Festivalului JAZZ™ în data de 11 iulie 2014.

2013

Richard Bona

“Imaginați-vă un artist virtuoz precum Jaco Pastorius cu fluiditatea vocală a lui George Benson și simțul armonic al lui Joao Gilberto toate într-un melanj cultural african. Doamnelor și domnilor vi-l prezentăm pe Richard Bona” – Los Angeles Times

“Nu este cool să fii impresionat de ultimul copil minune apărut în oras. Dar chiar și cei mai reținuți dintre cei reținuți renunță când vine vorba de Richard Bona, un virtuoz timid al basului electric provenit dintr-o colibă de chirpici de undeva din Cameroon” – Newsweek

“Piesele lui prezintă o virtuozitate atât de complexă încât nu trebuie decât să fie șoptite.” - The New York Times

În aceste zile se vorbește mult despre viitorul muzicii: amestecul vechiului cu noul și fuziunea între genuri muzicale, dar nu sunt mulți muzicieni care pot spune că înglobează atât trecutul cât și viitorul precum Richard Bona. Nu sunt mulți artiști care s-au simțit acasă în atâtea locuri diferite; care au trăit în zgârie - nori dar și în colibe; care au concertat în Paris, Mumbai sau Sydney sau care au fugit pentru viața lor fiind urmariți de o panteră și nu mulți stiu să lucreze în ProTools printr-o consolă SSL dar să prindă și un animal sălbatic.

În anii 1990 muzicalitatea lui s-a transformat într-o legendă urbană în Paris și New York ajungând să colaboreze cu cei mai importanți artiști contemporani de jazz: Pat Metheny, Joe Zawinul, Didier Lockwood, Harry Belafonte, Quincy Jones, Herbie Hancock, Chick Corea, Michael Brecker, Randy Brecker, Chaka Khan, Chucho Valdès, Mike Stern, Larry Coryell, David Sanborn, Kenny Garrett, Billy Cobham, Queen Latifah, Branford Marsalis și Bobby McFerrin.

A înregistrat 8 albume: — Scenes From My Life (Columbia, 1999), Kaze Ga Kureta Melody (Sony, 2000), Reverence (Columbia Europe, 2001), Munia: The Tale (Verve 2003), Kiki (Decca, 2006), Bona Makes You Sweat (Decca, 2010), The Ten Shades of Blues (Decca, 2010) și Bonafied ce va fi lansat în Aprilie 2013).

La Timișoara, Richard Bona va urca pe scenă împreună cu formația sa.

www.youtube.com/watch?v=t3bB_jK9RCY
www.youtube.com/watch?v=AiBwn0c0ETg
www.youtube.com/watch?v=jIgOywwA6Bw
www.youtube.com/watch?v=5jmjBXoyugM

Kurt Elling

Căștigător GRAMMY, Kurt Elling este printre cei mai importanți vocaliști de jazz. A câștigat toate premiile Down Beat Critics Poll în ultimii 13 ani și a fost numit “Vocalistul Anului” de Asociația Jurnaliștilor de Jazz timp de 8 ani la rând. Toate dintre cele 10 albume ale lui Kurt Elling au fost nominalizate la GRAMMY.

Baritonul bogat al lui Elling se întinde 4 octave și prezintă o tehnică și o adâncime emoțională uimitoare. Repertoriul său include atât compoziții originale cât și interpretări moderne ale unor melodii consacrate.

New York Times a declarat: “Elling este cea mai remarcabilă voce a timpurilor noastre”.

Washington Post a adăugat: “De la mijlocul anilor 1990, niciun alt vocalist de jazz nu a fost atât de îndrăzneț, dinamic sau interesant ca și Kurt Elling … a ajuns să întruchipeze spiritul creativ al jazz-ului.”

Prima cină a administrației Obama l-a avut ca și invitat special pe Kurt Elling.

Proiectul 1619 BROADWAY - THE BRILL BUILDING PROJECT, este cel mai nou album Kurt Elling și onorează clădirea pe care London Telegraph a numit-o "cea mai importantă generatoare de cântece indrăgite în lumea vestică."

Interpretările și aranjamentel especifice Elling ale pieselor "On Broadway," "A House Is Not A Home" și "So Far Away" fac din acest album un “must-have” pentru toți fanii jazz.

www.youtube.com/watch?v=xg33xJCck4E
www.youtube.com/watch?v=x8PK-m_Nqoo
www.youtube.com/watch?v=uCAe7Mkx4uw

David Murray Infinity Quartet
featuring Macy Gray
Noul proiect al lui David Murray are rădăcini adânci în tradiția jazz și reunește unul dintre cei mai buni muzicieni din jazz-ul contemporan. Acest “line-up” este completat de una dintre cele mai distincte voci contemporane: MACY GRAY. Indiscutabil cel mai creativ proiect al lui David Murray, virtuozitatea și emoțiile emanate nu vor lăsa pe nimeni indiferent. Combinația perfectă între o voce unică și aranjamente sofisticate fac din acest proiect unul dintre cele mai incitante sunete ale anului 2013. Surprinzător și minunat, acest proiect a cucerit deja festivaluri de jazz celebre precum: Jazz à la Villette (Paris), London Jazz Festival (Londra), North Sea Jazz Festival (Rotterdam)

www.youtube.com/watch?v=-mj1PRy2drE

DAVID MURRAY

Pentru mulți entuziaști, David Murray este deja o legendă. Dacă ne uităm la numărul albumelor, al concertelor și cel al premiilor primite de-a lungul carierei (GRAMMY Award, Guggenheim Fellowship, Bird Award) ne dăm seama că avem în față un artist desăvârșit ce trebuie ascultat live.

www.youtube.com/watch?v=agTX8ottqCE

MACY GRAY

Macy Gray este o persoană foarte greu de catalogat: cântăreață, scriitoare, compozitoare și actriță, cunoscută în întreaga lume pentru vocea ei unică și stil, cu influențe puternice a la Billie Holiday și Betty Davis. Premiată GRAMMY, Brit Awards și MTV Video Award, Macy Gray este o adevarată comoară în peisajul muzical. Acest lucru este atestat și de numeroasele colaborări ale artistei: Bobby Brown , Erykah Badu, Fatboy Slim, Fergie, Jeff Beck, Justin Timberlake, MosDef, Natalie Cole, Santana , The Black Eyed Peas, Will.I.Am, Zucchero

A jucat în filme precum: Training Day, Spider-Man, Scary Movie 3, Idlewind, For Colored Girls și Paperboy și și-a oferit muzica pentru coloanele sonore ale: Rush Hour 2, 8 Mile, Chicago și Confessions of a Shopaholic.

www.youtube.com/watch?v=WEQ0l_m3Xm0
www.youtube.com/watch?v=acts9yErVU4
www.youtube.com/watch?v=0qX7ZsxD3Ik
www.youtube.com/watch?v=HHaz1foH1cc
www.youtube.com/watch?v=ETKB5ka_bAk

Hidden Orchestra

“O formație cum nu veți găsi nicăieri în lume în acest moment, una dintre cele mai impresionante lucruri pe care le poți vedea live” — Vic Galloway, BBC Radio 1

Hidden Orchestra sunt un grup din Edinburgh, Scoția, care creează muzică ce încorporează și redefinește elemente de jazz, muzică clasica, hip-hop și electronica pentru a forma un întreg original și coeziv cu straturi de energie, emoție și atmosferă.

O experiență intensă și răsplătitoare, atât live cât și pe înregistrările de studio, sunetul lor fiind bazat pe tehnici de producție ale “beat-urilor” înlocuind sintetizatoarele cu sunete acustice, naturale și cu instrumente. Muzica lor are o marcă sonoră experimentală, plină de contraste dar în același timp nu îsi pierde accesibilitatea rămânând energică și totodată intimă și calmă.

Hidden Orchestra este proiectului compozitorului/producătorului Joe Acheson. Baza prestațiilor live este formată în jurul celor 2 seturi de tobe, percuție și elemente electronice ce se duelează pe tot parcursul concertului la care se adaugă vioara, pianul și basul / efectele electronice ale lui Acheson.

De la lansarea albumului de debut “Night Walks”, în 2010, s-a creat o adevarată vâlvă în jurul formației ce a dus la concerte în peste 20 de țări în cluburi și festivaluri renumite.

Cel de-al doilea album al formației a fost lansat în Octombrie 2012 și va fi prezentat la JazzTM în data de 5 iulie 2013.

Manu Delago Handmade

“un percuționist uimitor” – BJORK

“un virtuoz al Hang-ului” – The Times

La vârsta de 2 ani, stând în spatele unui set de tobe, Manu Delago a început o viață ce urma să fie marcată de muzică. Patru ani mai târziu a început să ia lecții de acordeon iar la vârsta de 10 ani lecții de pian. Ca și adolescent, în mare parte, Manu Delago juca fotbal și era toboșarul unei trupe rock (HotchPotch) care a caștigat Austrian Band Contest 2003. După ce a absolvit facultatea de muzică din Innsbruck, secția percuție clasică, Manu s-a mutat la Londra pentru a studia compoziție și jazz.

Când a descoperit Hang-ul – o arhitectură fermecătoare de sunete create de PanArt în Elveția – și-a descoperit imediat pasiunea pentru a compune. Solo-ul lui de Hang intitulat “Mono Desire” a devenit cea mai populară piesă interpretată la hang postată online, ajungând în top 30 videoclip-uri de muzică pe Youtube.

Cu ansamblele sale, Manu Delago Handmade și Living Room, a înregistrat mai multe albume și a concertat peste tot în lume. În anul 2011 Manu Delago a întâlnit-o pe Bjork și a fost cu ea în turneul de promovare al albumului Biophilia, fiind responsabil de percuție și hang. Pe langâ această colaborare Manu a dezvoltat proiecte cu Anouhska Shankar, Shpongle, BuggeWesseltoft, Didier Lockwood și London Symphony Orchestra.

În Aprilie 2013 Manu Delago va lansa un nou material discografic intitulat “Bigger Than Home” la care au colaborat producătorul Matt Robertson (Bjork, The Prodigy) și programatorul J.Viewz (Moby, Dido, Infected Mushroom).

Bigger Than Home: http://www.youtube.com/watch?v=hjZ57y62Oro
Hang solo: http://www.youtube.com/watch?v=TQXn5ba0aT8
cu London Symphony Orchestra: http://www.youtube.com/watch?v=xjj0CCIbJGs
cu Shpongle: http://www.youtube.com/watch?v=uHx-d3-37to
cu Bjork: http://www.youtube.com/watch?v=vXFLs6QuJpM
cu Graduale Nobili: http://www.youtube.com/watch?v=P4MhWpGUiCQ

Ilhan Erșahin Istanbul Sessions

“Ascultați asta! Jazzul și-a schimbat forma" - Le Monde

“Efortul creativ al lui Erșahin este o gură de aer proaspăt în aerul poluat al suflătorilor generației lui.” - Jazztimes

“Dacă Radiohead ar cânta jazz, ar suna așa” - Eric Truffaz

Ca și saxofonist și compozitor, Ilhan Erșahin a devenit unul dintre cei mai creativi și aventuroși artiști ai scenei contemporane de jazz și muzică electronică. Influențat în principal de jazz-ul american, Erșahin a absorbit influențe de reggae, hip hop, electronica, pop și muzică populară orientală ce se aude foarte distinct în experimentele sale muzicale.

Istanbul Sessions este East Village-ul New Yorkez în fuziune cu nopțile Istanbulului. Este groove jazz pe un ritm solid creat de saxofonistul/compozitorul Ilhan Erșahin cu trompetistul Erik Truffaz, bassistul Alp Ersonmez, bateristul Turgut Alp Bekoglu și percuționistul Izzet Kizil. Trecând de la piese psihadelice la jazz tradițional, Erșahin îmbină sonoritățile estului cu cele ale vestului și produce un sunet complet nou. Acest proiect este un exemplu perfect a ceea ce se poate întâmpla când 2 expozanți importanți ai diferitelor culturi se întâlnesc și crează o minune. Prezentat la Summerstage (New York), Rock N Coke (Istanbul), BanlieuesBleues (Paris), Enjoy Jazz (Mannheim) Skopje Jazz și London Jazz Festival, putem spune că în seara de 7 iulie avem un al doilea cap de afiș foarte puternic.

www.youtube.com/watch?v=qwX5n2M746c
www.youtube.com/watch?v=INzfm-x59UE

Sebastian Spanache Trio

"transmit în mod liber note către publicul auditoriu” – jazzhound

Sebastian Spanache Trio a fost inființatîn a 2-a jumătate a anului 2011 la Timișoara, în formula actuală - Sánta/Pieloiu/Spanache – concertează din martie 2012. Muzicienii au cântat împreună de-a lungul anilor în diferite formule, inclusiv în Expanding Time Colors, formulă ce a susținut 2 turnee în Romania și a concertat în săli filarmonice și festivaluri de jazz.

Cei 3 muzicieni “liber cugetători” sunt liderii noii generații de muzicieni de jazz autohtoni. Împreună formează un grup cu o abordare nouă asupra muzicii, bazată pe improvizație, ce invită publicul să împărtășească călătoria lor spre viitorul muzical al genului.

www.youtube.com/watch?v=fXuzI6YCEIs
www.youtube.com/watch?v=akblwq2lFFU

Mario & The Teachers

“Profesorii” etno- fusion, cum mai sunt ei cunoscuţi, “Mario & The Teachers” sunt Corina Ardeleanu (flaut), Mario Florescu (percuţie) şi Radu Rotaru (clape).

Trupa a luat fiinţă în toamna anului 2010, la iniţiativa lui Mario Florescu, impresionând publicul prin stilul inedit, mai bine zis, o fuziune de diverse stiluri muzicale bazate pe jazz și folclor balcanic. Având concerte peste tot în România, formația va fi prezentă la JAZZ™ în cadrul unui proiect special.

www.youtube.com/watch?v=YIYzs2VK-EU

Iordache

Iordache s-a născut în 1967 la București și a început să cânte la saxofon în 1990 fiind influențat de Charlie Parker, Lee Konitz și Ornette Coleman.

Își încadrează muzica în stilul free funk, unde compoziția și improvizațiile sunt controlate de legile șansei.

În perioada 2006-2011 grupul Iordache a fost format din basistul Uțu Pascu, Sorin Romănescu și Eugen Nuțescu la chitări.

Primele 2 albume – “Friday - featuring Tom Smith” și “Dissipatin’” au fost lansate de A&A Records.

În August - Septembrie 2011 Iordache a înregistrat albumul “One Life Left” împreună cu timișorenii Petre Ionuțescu (trompetă), Lucian Nagy (saxofon tenor), Toni Kuhn și Dan Alex Mitrofan (chitări), Tavi Scurtu (tobe) și Uțu Pascu (bas). "One Life Left" a fostlansat de propria casă de discuri, Fiver House records în 29 martie 2012 și a fost urmat de un vinil de 150gr.

La JAZZ™ Iordache va concerta ca și septet.

www.youtube.com/watch?v=5kWTZpAjbZ8